Chefsekonomen har ordet
SCB-framskrivning av befolkningen visar kraftiga minskningar av barn och unga kommande år. Framskrivningen för riket visar en minskning av antalet barn i förskoleåldern på över 12 procent de närmaste fem åren och en lika stor minskning av barn i skolåldern de närmaste 10 åren, samtidigt som minskningen fortsätter i samma takt för barn i förskoleåldern. Samtidigt ökar antalet personer över 80 år med 38 procent de närmaste 10 åren.
Skillnaderna mellan kommunerna är mycket stor där många kommuner som totalt sett inte ökar befolkningen tappar en ännu större andel barn och unga. I ett antal kommuner handlar det om minskningar på uppemot en fjärdedel av alla barn i förskola och skola de närmaste fem, tio åren. Å andra sidan har dessa kommuner ofta inte en lika stor ökning av de äldre som behöver kommunens stöd och hjälp. Många kommuner har tagit fram egna befolkningsprognoser som visar en positivare utveckling av befolkningen än SCBs, men risken är stor att befolkningsförändringen kommer att bli så som SCB beräknar.
Det gäller att ha koll på hur det ser ut i den egna kommunen. SKR har gjort ett visualiseringsverktyg där man kan se hur SCBs framskrivning slår på den egna kommunen.
Det är viktigt att följa hur befolkningen kommer att utvecklas i den egna kommunen, både på kort och längre sikt för att göra bedömningen om den egna prognosen är rimlig.
Det som kan vara besvärligt är att fundera över vilka mål man ska ha, när många kommuner tidigare haft som mål att växa och man inte längre kan räkna med det. Rent realpolitiskt handlar det också om att sprida kunskapen till kommuninvånarna, så att de får möjlighet att förstå varför man kanske måste lägga ner en skola eller en förskola. Den typen av beslut är några av de absolut tyngsta att fatta för en förtroendevald, men kanske man ändå tillsammans med välinformerade invånare kan hitta bra lösningar.
Annika Wallenskog
chefsekonom SKR
6-7 februari, Stockholm
14 mars, digitalt
22-23 maj, Stockholm
20-22 augusti, Sorsele
3 oktober, digitalt
11-12 december, Stockholm
Vårmöte
23-25 april, Rättvik
Höstmöte
6-7 november, Järfälla